2FA – Two Factor Authentication

2FA is een Engelstalig begrip. Het betekent two factor authentication en in het Nederlands is het twee stappen authenticatie. Het is een authenticatie of verificatie methode, die uit 2 stappen bestaat.

 

Twee stappen authenticatie

De eerste stap is het identificeren voor uw account, ofwel inloggen met een gebruikersnaam en een wachtwoord. De tweede stap kan uit diverse zaken bestaan, zoals bijvoorbeeld biometrische herkenning (irisscan, vingerafdruk) of een code verstuurd per sms. Alleen als de eerste stap én de tweede stap in orde zijn, krijgt u toegang.

 

Beveiliging met 2FA

Veel cryptobedrijven vereisen dat u uw account bij hen extra beveiligd met 2FA. Dat is in hun belang. Het voorkomt fraude. Maar het is ook in uw belang. Het voorkomt in grote mate dat u slachtoffer wordt van bedriegers. De 2FA code genereert u op uw smartphone of tablet met de google authenticator app. Er zijn ook andere aanbieders van 2FA apps, zoals Authy.
Ook al zou uw account (gebruikersnaam en wachtwoord) in verkeerde handen terecht komen dan nog heeft de bedrieger geen toegang. Hij of zij mist namelijk de 2FA code.

 

Hoe werkt het?

Eerst installeert u de google authenticator app. Dit doet u normaliter op uw smartphone. U kunt de app ook installeren op uw tablet of PC, maar dat is wat minder gangbaar. Bij het extra beveiligen van uw account bij een cryptobedrijf scant u met de authenticator app op uw smartphone een QR-code. Deze wordt op uw accountpagina op de website bij het cryptobedrijf weergegeven.

Scannen met smartphone van QR-code

De app op uw smartphone maakt een unieke 6 cijferige code, die slechts 30 seconden geldig blijft. U vult deze 6-cijferige code in in het daarvoor bestemde veld bij uw account. Vanaf dat moment is uw account extra beveiligd met 2FA.
Wilt u later dan weer inloggen met uw account op de website van hetzelfde cryptobedrijf dan zal u worden gevraagd om uw gebruikersnaam, uw wachtwoord en de op dat moment gemaakte unieke code voor uw account in de Google authenticator app.
Ook wordt 2FA vaak gebruikt als u vanuit uw account cryptogeld wilt versturen. Meestal dient u de transactie te bevestigen door het ingeven van de dan actuele 2FA code.

Naar whatsapp
1
Start whatsapp
CryptoSenior
Hallo, stel gerust uw vraag. Wij proberen 'm zo volledig mogelijk te beantwoorden.