Bitcoin steeds meer waard?
De bitcoin wordt steeds meer waard. Bitcoin zal in de loop van de tijd in waarde (blijven) stijgen. Dat is althans de verwachting van vele analisten en deskundigen.
In tegenstelling tot fiat geld is er slechts een beperkt aantal bitcoins beschikbaar en wel 21 miljoen. Dat ligt vast vanaf het startmoment. Er komen dus in geval van een crisis geen extra bitcoins bij.
Overheden en nationale banken drukken simpelweg fiat geld bij in geval van een tekort daaraan. Dit is nu tijdens de coronacrisis heel duidelijk en zichtbaar. Het is dus een steeds groter aantal dollars, euro’s en andere fiat valuta’s.
Een reden voor inflatie – de algemene waardedaling van het geld – van deze (fiat) valuta’s.
Schaarste
Door het bijdrukken van grote aantallen dollars, euro’s, etc zal er geen schaarste ontstaan van deze (fiat) valuta’s.
Bitcoin is wel schaars geld. Het is schaars omdat van te voren is bedacht hoeveel munten er in omloop komen en wanneer dit grofweg gebeurt. In 2140 zal de laatste bitcoin in omloop worden gebracht. In totaal is de limiet gesteld op (bijna) 21 miljoen.
Bitcoin wordt steeds bekender en populairder. Steeds meer mensen gebruiken het. Steeds meer mensen kopen dus bitcoin. En daar wordt de schaarste duidelijk. Door het maximum aantal bitcoin dat beschikbaar is, ontstaat er door de groter wordende vraag schaarste.
Waardestijging
Door deze schaarste zal de waarde van de bitcoin stijgen, aldus de deskundigen. En volgens sommigen van hen tot ongekende hoogte. Er worden al prijzen genoemd van enkele tonnen voor één bitcoin.
In totaal komt er dus 21 miljoen bitcoin in omloop. Deze zijn niet te dupliceren en dit aantal is ook niet door een centrale partij te beïnvloeden. Het is misschien wel het meest belangrijke aspect van bitcoin: het is digitaal, decentraal en niet dupliceerbaar geld. Het is een vast aantal, niet meer en niet minder.