Inflatie en bitcoin
Inflatie is bepalend voor de waarde van geld. Ook dus van cryptogeld. Simpel gezegd is inflatie het minder waard worden van geld doordat de gemiddelde prijzen stijgen. Bitcoin kent echter een vastgestelde inflatie. Nu 1,8%
Wat is inflatie?
Met inflatie bedoelen we geldontwaarding. Ieder jaar wordt al het geld op de wereld een paar procent minder waard. Dat komt bijvoorbeeld doordat er meer geld bijkomt. Dit jaar moeten centrale banken door slecht beleid en het coronavirus gedwongen de geldpers aan slingeren. Het kan ook komen omdat de goudprijs ineens enorm zakt, bijvoorbeeld omdat er heel veel goud gevonden wordt. Geld is tenslotte gekoppeld aan de goudprijs. Zie wikipedia hierover.
Stel, u kunt voor 1 euro 10 appels kopen. Korte tijd later kunt u voor 1 euro nog maar 9 appels kopen. De appel is per stuk duurder geworden. Of eigenlijk de euro is minder waard geworden. Dat is – heel simpel uitgelegd – inflatie. Inflatie wordt berekend aan de hand van het gemiddelde prijspeil, dus de gemiddelde prijzen van alle diensten en goederen.
Het tegenovergestelde is deflatie, het gemiddelde prijspeil daalt dan. U kunt dan in ons voorbeeld meer dan 10 appels kopen voor 1 euro.
Inflatie van Bitcoin?
De Bitcoin is op dit moment erg volatiel. De koers kan in korte tijd zo maar 10% of zelfs meer verschillen. Toch wordt dit geen inflatie genoemd, omdat het niet gebaseerd is op de gemiddelde prijspeil.
Toch is er ook bij de Bitcoin wel sprake van inflatie. De inflatie halveert zodra een halving een feit is. In mei 2020 daalde door de geplande halving de inflatie van Bitcoin van 3,65 % naar 1,80%. En in de toekomst staan er meer halvings gepland en zal de inflatie dus verder afnemen.
Invloed inflatie op Bitcoin?
Nu de inflatie van de Bitcoin na de halving van 2020 vast staat op 1,80% en met latere halvings verder zal dalen zal de Bitcoin steeds vaker waardevaster blijken dan de Dollar en de Euro. De afgelopen jaren was de inflatie van de Bitcoin hoger dan van de Euro. Het wereldwijde jaarlijkse inflatiepercentage voor fiat geld voor 2019 was 3,41% en is tot nu toe ongeveer 3,56% voor 2020. Op termijn lijkt de Bitcoin dus gunstig om waardevermindering van jouw investeringen te voorkomen, want de inflatie staat nu dus op 1,8%
Gevolgen voor koers van Bitcoin?
De verwachting is dat de koers van de Bitcoin – o.a. door de geplande inflatie – daardoor op termijn waarschijnlijk zal stijgen. Het is dan ook het overwegen waard om de de Bitcoin voor langere tijd vast te houden.