Manipulatie crypto koersen

Manipulatie van de crypto koersen gebeurt door whales. Een whale (Engels voor walvis) is de bijnaam voor een persoon, een bedrijf of andere organisatie dat een groot aantal cryptomunten bezit.

 

Hoe werkt een whale?

Een whale kan een transactie uitvoeren tegen de koerstrend in. Stel dat de prijs van een cryptomunt (A) aan het stijgen is en de whale verkoopt ineens een heel groot aantal van A dan zal de prijs van A gaan dalen. Omdat veel partijen met computers regelen dat bij een bepaald lager prijsniveau cryptomunten automatisch worden verkocht, zakt de prijs van A min of meer vanzelf nog verder. Dit geautomatiseerd verkopen bij een lager prijsniveau heet “stop loss” (in het Nederlands: stop verlies).

De whale wacht af wat er qua prijs van A gebeurt en kan dan na verloop van tijd weer een groot aantal van A kopen, maar dan tegen een veel lagere prijs. En dan is het: verkooprijs A –  koopprijs A = winst.

 

Golf in de markt

Zo’n grote transactie veroorzaakt een golf in de markt. Vandaar de beeldspraak met “whale”. Hoe groter de waarde van het totaal aantal in omloop zijnde cryptomunten is, hoe groter het bedrag zal moeten zijn om de golf te veroorzaken. Een kleine opspringende vis maakt wel een golfje in de sloot, maar niet in de oceaan tenslotte.

 

Kan ook andersom

Het gebeurt ook andersom trouwens. Een whale koopt heel veel van een bepaalde cryptomunt, bijvoorbeeld B. De prijs van B zal daardoor snel gaan stijgen. De whale kan na verloop van tijd  zijn nog uitstaande kooporders annuleren en voor een hoger bedrag B gaan verkopen.

 

Basisprincipe

Dit is de basis, maar er zijn nog veel meer – stuk ingewikkelder – technieken, zoals shortposities en leverage trading.
Een plotselinge stijging of waardevermindering van de prijs kan ook door andere zaken dan alleen manipulatie worden veroorzaakt. Daardoor is het moeilijk in te schatten wat de prijs van een cryptomunt gaat doen, stijgen of dalen. Manipulatie door whales is de meest onvoorspelbare.

Naar whatsapp
1
Start whatsapp
CryptoSenior
Hallo, stel gerust uw vraag. Wij proberen 'm zo volledig mogelijk te beantwoorden.