Ordertypen crypto

Om crypto te kopen of te verkopen, plaats u een bestelling (de order). U geeft het aantal cryptomunten op dat u wilt kopen of verkopen en wat de prijs is, die u ervoor wilt betalen of ontvangen. Daarna gaat de exchange op zoek naar iemand die deze cryptomunten wil kopen of verkopen voor de aangegeven prijs. Dit gebeurt volledig geautomatiseerd.
Het plaatsen van een order kan op verschillende manieren. De verschillen zitten in de diverse ordertypen die bij het plaatsen van een order gebruikt kunnen worden.

Het is van belang te weten hoe de verschillende ordertypen werken. De ordertypen zijn:

  • Market-order
  • Limit-order
  • Stop-limit-order
  • Stop-loss-order

 

Market-order

Bij een market-order wordt de order uitgevoerd tegen de op dat moment geldende koers van de betreffende cryptomunt, de marktprijs. Ofwel, stel dat de koers van de bitcoin 10000 euro is en op dat moment plaatst u een market-order dan wordt deze order tegen de koers van dat moment uitgevoerd. Dit geldt zowel voor kopen als verkopen. Dus in dit geval voor een koers van 10000 euro.

 

Limit-order

Bij een limit-order wordt de order uitgevoerd voor de prijs die u aangeeft, de limiet. Stel dat u als limiet instelt 9000 euro en de prijs van de bitcoin is op dat moment 9250 euro dan gebeurt er niets totdat de koers van de bitcoin is gezakt tot 9000 euro. Precies op het moment dat de koers daadwerkelijk 9000 wordt, wordt uw order uitgevoerd. Ook hier geldt dit voor zowel kopen als verkopen.

 

Belangrijk verschil in kosten

Een belangrijk punt is het verschil in kosten (in het Engels: “fee”) tussen een market-order en een limit-order. De kosten bij een market-order zijn bijna altijd hoger dan bij een limit-order. De reden is dat in het geval van een limit-order u een bijdrage levert aan het orderbook van de betreffende cryptomunt. U draagt dus iets bij aan de blockchain. In het geval van een market-order levert u geen bijdrage aan het orderbook. U koopt of verkoopt direct de betreffende cryptomunt.
Het verschil in kosten kan aanzienlijk zijn. Daarom gebruiken wij zo vaak als mogelijk is de limit-order i.p.v. de market-order.

 

Stop-limit-order

Bij een stop-limit-order geeft u aan vanaf welke koers een cryptomunt gekocht of verkocht moet worden. Op het moment dat de koers van de betreffende cryptomunt de waarde krijgt van de ingestelde “stop” wordt de limit-order door het systeem geplaatst. Aangezien de limit-order door u een andere ingestelde waarde kan hebben dan de ”stop” wordt de limit-order slechts geplaatst door de “stop”. De limit-order wordt pas uitgevoerd als de koers de waarde bereikt die ingesteld staat bij de zojuist de de “stop” geplaatste limit-order.

Een stop-limit-order bestaat dus uit 2 stappen. De “stop” en de “limit-order”. De eerste stap is het uitvoeren van de stop, waarmee de limit-order wordt ingesteld en geactiveerd. De tweede stap is het uitvoeren van de door de “stop” ingestelde limit-order

Ter uitleg: Stel de waarde van bitcoin is 20000 euro. U geeft bij de stop-limit-order aan dat deze voor een bepaald aantal bitcoin (bijvoorbeeld 0,3) moet worden uitgevoerd bij 20500 euro. Ook geeft u aan bij het plaatsen van de stop-limit-order aan dat de limit-order moet worden uitgevoerd bij 20750 euro.
Op het moment dat de koers dus 20500 euro wordt, wordt de “stop” uitgevoerd en de limit-order wordt voor 0,3 bitcoin met een waarde van 20750 euro geplaatst. Als daarna de koers stijgt naar 20750 wordt pas de zojuist door de “stop” geplaatste limit-order uitgevoerd.

 

Stop-loss-order

Met een stop loss order stelt u in dat u een cryptomunt gekocht of verkocht moet worden als een bepaalde koerswaarde wordt bereikt. Dit wordt dan direct als een market order uitgevoerd. In de meeste gevallen stelt u de stop-loss-order in om mogelijke verliezen te beperken. Met name als de koers onverwacht of plotseling (sterk) zakt.

Ter uitleg. Stel de waarde van bitcoin is 15000 euro. U stelt de stop loss order in voor een bepaald aantal bitcoin (bijvoorbeeld 0,1) op een koerswaarde van 1400 euro. Op het moment dat de koerswaarde daadwerkelijk 14000 euro wordt, wordt de 0,1 bitcoin met een market order verkocht voor een koers van 14000 euro.

scherm kopen bij Bitvavo.nl met market, limit en stop-limit
scherm verkopen bij Bitvavo.nl met market, limit en stop-limit
Naar whatsapp
1
Start whatsapp
CryptoSenior
Hallo, stel gerust uw vraag. Wij proberen 'm zo volledig mogelijk te beantwoorden.