Wat is een crypto exchange?

De meeste transacties in cryptovaluta vinden plaats via zogenoemde omwisselplatforms. Daar kunt u tegen betaling van regulier geld cryptovaluta aankopen of omwisselen tegen andere cryptovaluta. Zo’n omwisselplatform heet een crypto exchange. Het is dus een cryptobeurs. Deze cryptobeurs brengt vraag en aanbod van cryptovaluta bij elkaar.

 

Peer-to-peer

Cryptovaluta’s worden peer-to-peer verhandeld. Dat betekent direct van persoon tot persoon. Zonder tussenkomst van een derde partij. Wilt u twee verschillende cryptomunten voor elkaar wisselen? Dan kan dat ook peer-to-peer, maar dan moet u wel iemand vinden die dezelfde deal als u wil sluiten. Omdat zo’n zoektocht heel lastig en complex is, kunt u het beste gebruik maken van een crypto exchange. De meeste exchanges verhandelen namelijk een breed scala aan cryptovaluta’s tussen gebruikers.

 

Welke exchange?

Er zijn een aantal Nederlandse crypto exchanges, waarvan Bitvavo onze sterke voorkeur heeft vanwege het gebruiksgemak. Natuurlijk zijn er ook veel buitenlandse crypto exchanges. Toch zijn wij daar wat huiverig voor. Deze crypto exchanges zijn heel goed, maar wel in het buitenland gevestigd. Daar geldt dus niet de Nederlandse wet en het toezicht voor.

 

Risico crypto exchanges

Normaliter blijven de gekochte cryptovaluta’s op de exchange staan. Het risico daarvan is dat de private keys van de cryptovaluta (die bepalen uiteindelijk wie de eigenaar van de cryptovaluta is) ook op de exchange staan. Hierdoor is feitelijk de exchange eigenaar van uw cryptovaluta. Gewoonlijk levert dat geen problemen op. Maar als er iets misgaat met de exchange (bijvoorbeeld een hack) dan kunt u uw cryptovaluta kwijt zijn. Wij hebben het zelf mee gemaakt met onze cryptovaluta’s die we hadden staan op de Nieuw-Zeelandse exchange “Cryptopia”. Deze werd gehackt en bestolen van een groot aantal cryptovaluta. Cryptopia ging daarna failliet en tot nu toe kunnen wij fluiten naar ons crypto bezit.

Maar u kunt uw cryptovaluta bijna altijd van de exchange halen. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om de cryptovaluta’s van de exchange te verplaatsen naar uw hardware wallet. Dat is namelijk een stuk veiliger én u hebt ze zelf in beheer.

Naar whatsapp
1
Start whatsapp
CryptoSenior
Hallo, stel gerust uw vraag. Wij proberen 'm zo volledig mogelijk te beantwoorden.