Wat is een stablecoin?

Stablecoins zijn een speciaal soort cryptocurrency die is ontworpen om stabiel te blijven in waarde, in tegenstelling tot andere cryptocurrencies zoals Bitcoin of Ethereum, die vaak sterke prijsschommelingen vertonen. Maar, wat is een stablecoin?

Stel u voor dat je vroeger een munt had, laten we zeggen “Munt X”, die u kon gebruiken om dingen te kopen en verkopen. Maar het probleem was dat de waarde van Munt X elke dag kon veranderen. Soms kon u veel kopen met één munt en de volgende dag was het misschien maar de helft waard, waardoor het verwarrend en moeilijk te gebruiken was.

Stablecoins zijn als een speciale munt die ervoor zorgt dat u altijd ongeveer hetzelfde kunt kopen, omdat de waarde ervan niet zo sterk verandert als andere cryptocurrencies. Dit komt omdat stablecoins meestal gekoppeld zijn aan echte valuta, zoals de Amerikaanse dollar of de euro. Dit betekent dat voor elke stablecoin die bestaat, er een echte valuta in reserve wordt gehouden om de waarde ervan stabiel te houden.

Het idee achter stablecoins is om de voordelen van cryptovaluta, zoals snelle en goedkope transacties, te combineren met de stabiliteit van traditionele valuta. Op deze manier kunnen mensen gemakkelijker en met meer vertrouwen gebruik maken van stablecoins voor dagelijkse transacties en betalingen.

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel stablecoins over het algemeen stabiel zijn, er nog steeds enige mate van risico is omdat ze gebaseerd zijn op de stabiliteit van de gekoppelde echte valuta. Dus net als bij elke investering, is het verstandig om voorzichtig te zijn en alleen met een bedrag te werken dat je bereid bent te verliezen.

Voorbeelden van stable coins

Er zijn verschillende soorten stablecoins op de markt. Iedere stablecoin heeft zo zijn eigen eigenschappen. De bekendste stablecoin is Tether. Deze stablecoin draait op de Omni blockchain en is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar en heeft ongeveer 74% aan dollar als onderpand. De totale waarde van Tether wordt geschat op ruim 4 miljard dollar.

Andere voorbeelden van stablecoins zijn:

  • DAI (gebaseerd op een algoritme)
  • Gemini Dollar (gekoppeld aan de Amerikaanse dollar)
  • USDC (gekoppeld aan de Amerikaanse dollar)
  • True USD (gekoppeld aan de Amerikaanse dollar)
Naar whatsapp
1
Start whatsapp
CryptoSenior
Hallo, stel gerust uw vraag. Wij proberen 'm zo volledig mogelijk te beantwoorden.