Wat is volatiliteit?

Bij cryptomunten wordt vaak gesproken over volatiliteit. Maar wat is het?

 

Volatiliteit

Het geeft de verschillende bewegingen van een koers van een cryptomunt aan. Een koers is altijd in beweging. Deze verandert voortdurend, waardoor prijzen stijgen of dalen.

 

Hoge en lage volatiliteit

Een stabiele koers geeft een lage volatiliteit aan. De waarde van de cryptomunt wijzigt niet veel. Een sterk schommelde koers geeft een hoge volatiliteit aan. Op basis van volatiliteit schatten handelaren – groot en klein – het risico in. Maar ook schat men de winstmogelijkheden in. Hoge volatiliteit betekent mogelijk flinke winst, maar uiteraard kan het ook grote verliezen opleveren.

 

Risico’s van volatiliteit

Risico’s zijn nodig en onmisbaar. Zonder risico’s geen of nauwelijks winst. Hoe hoger de volatiliteit hoe groter het risico. Door de geschiedenis en dus het verloop van de koers van een cryptomunt te bestuderen, kan de volatiliteit berekend worden en is het mogelijk om in te schatten wat de waarde van de cryptomunt gaat doen. Zoals al eerder gezegd: winst is mogelijk, maar – vaak onverwacht – verlies gebeurt ook soms. Gebruik daarom risicomanagement. En pas op voor FOMO. Het maken van een rationele keuze, voorkomt impulsief handelen.

Naar whatsapp
1
Start whatsapp
CryptoSenior
Hallo, stel gerust uw vraag. Wij proberen 'm zo volledig mogelijk te beantwoorden.